Első Magyar Flipperklub Fórum
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
2024. március 29. - 15:20:49

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
Hungarian Pinball Open & Arcadia kiállítás -  2016 November 18-20.

http://www.flipperklub.hu/forum/index.php?topic=18252.0

51496 Hozzászólás 1421 Témában írta 495 Felhasználó
Legújabb tag: netchan
* Főoldal Súgó Bejelentkezés Regisztráció
Első Magyar Flipperklub Fórum  |  A Flipperekről általában  |  Satöbbi  |  Topic: WPC ROM-ok szerkesztése « előző következő »
Oldalak: [1] Le Nyomtatás
Szerző Téma: WPC ROM-ok szerkesztése  (Megtekintve 6277 alkalommal)
LuxZ
Insert Coin
*
Offline Offline

Hozzászólások: 17


E-mail
« Dátum: 2017. november 23. - 02:07:19 »

Mostanában egész sokat szórakozgattam WPC-s (Funhouse – Cactus Canyon) flipperek romjainak szerkesztésével, és gondoltam összeírom ide amiket megtanultam ilyen olyan fórumokról, hátha nem volt teljesen felesleges a ráfordított időm, és valaki hasznát venné ezeknek. Bárki kedvet kapna ezek közül valamelyikhez szívesen megcsinálom ahogy az időm engedi, de mivel jelenleg nincs eprom íróm, csak a rom fájlt tudom elküldeni, valaki másnak kell majd kiégetnie.

Szövegek szerkesztése: (Videó) Többnyire bármilyen szöveget át tudok írni, ami nincs belefőzve egy animációba. (Pl mikor kézírással kirajzolja a gép a Williams logót attract módban – ilyeneket nem lehet.) Így akár tömérdek idővel+türelemmel le lehet fordítani gyakorlatilag az egészet, vagy egyedi üzeneteket írogatni rá.
Ékezetes karaktereket sajnos nem tudok használni, mivel azok nincsenek benne a wpc karaktertáblájában. Ezt ki lehet játszani egy kicsit, úgy hogy pl. az [Ő] helyére [O”]-t írok, de nem lesz tökéletes.  Elméletileg lenne mód a karakterkészlet bővítésére (Nem használt/angoltól eltérő nyelvek karaktereinek átrajzolásával) de jelenleg az túl bonyolultnak mutatkozik számomra/rengeteg időt kéne belefektetnem, hogy annak is megértsem a működését. A legegyszerűbb szerkesztési módszerrel ellentétben ennél nem feltétel, hogy az új szöveg hossza <= legyen mint az eredeti szöveg, a határ csak az, hogy az eredeti betűmérettel mennyi fér ki a kijelzőre. Sortöréseket sajnos nem tudok csinálni, csak ott, ahol alapból voltak.

Hangok szerkesztése: Ezt nem igazán szeretem csinálni, mert viszonylag sok találgatást igényel mire meglelem, hogy pontosan mit kell átírni a romban, hogy megváltozzon egy hang, és ezért különösen sok ideig tart. Az előbbihez hasonlóan bármilyen hangot le tudok cserélni egy másikra egy adott játékon belül. Új hangot nem tudok hozzáadni, mivel a hang epromokat nem tudom szerkeszteni, de a meglévőeket szabadon tudom cserélgetni. Itt is van néhány buktató:
1) A zenéket kicsit körülményesebb cserélni, mivel azok sokszor vannak elindítva különböző alkalmakkor. De nem sokkal vészesebb mint a többi hang.
2) Egyszeri hangokhoz (Pl.: egy célpont eltalálásához) nem érdemes „végtelen” hangot beállítani, (pl.: zenét), mert az soha nem fog elhallgatni, miután meglőtted.

Univerzális Security PIC: Át tudom írni bármelyik WPC-S illetve WPC-95 romot(World Cup – Cactus Canyon) úgy, hogy bármilyen pic chippet elfogadjon. Fontos, hogy így is szükség van egy működő PIC chipre, de nem lesz annyira „finnyás” a gép, bármelyiket elfogadja, nem csak azt, ami ahhoz a játékhoz tartozik. Pár évvel korábban ez sokkal hasznosabb lett volna, most már egy jóideje lehet kapni utángyártott pic chipeket de ki tudja, hátha valakinek pont valami ilyen kell. Egy régen neten keringő programmal ellentétben az én módszerem nem állítja a romot „Free only”-ra, ugyanúgy lehet ki-be kapcsolgatni a free playt.
(PIC chip: a vonalkódos ic a cpu panelon, amelyik megakadályozza, hogy megfelelő pic chip nélkül eltérő géphez való romot tegyél a panelba.)

LED „ghosting” javítása: LED Ghosting alatt azt szokták érteni, mikor egy led halványanvilágít akkor is ha nem kéne. Nem sok Williams/Bally gépet érint a probléma, néhányon utólag javították is szoftveresen. Elvileg ezt a javítást lehet alkalmazni manuálisan is. A hatékonyságáról nem tudok beszélni, mivel egy pinside fórumtag által írt programot használok erre, és még nem volt alkalmam kipróbálni igazi gépen. Az ottani fórumtagok jó véleménnyel voltak az eredményről, amig a Williams felszólítására nem törölték a topicját. (A Williams, vagy valami jogörököse nagyon szeret levadászni minden programot, ami módosítja az ő szoftverüket.) Ha valakinek ilyen gondja van, és zavarja, akkor egy próbát megér.

Free only ki- és bekapcsolása: Bármelyik romon tudom engedélyezni és letiltani a free onlyt. Ez annyit jelent, hogy engedélyezése esetén a gép figyelmen kívül hagyja a free play beállítást, és mindig szabadjátékon lesz függetlenül attól. A kreditek helyén „Free Only”-t fog megjeleníteni. Igazából nem látom túl sok értelmét, mivel szerintem az összes free only home romnak kering a neten egy Home-Coin változata is, ami ugyanezt csinálja. Max. ha valaki úgy akar eladni egy gépet, hogy az rom csere nélkül többé ne fogadjon el érméket.

Ezek egyaránt működnek pinmame-ben, mint ahogy egy igazi gépben is. A pinmame panaszkodni fog, hogy eltér a fájl, de azt meg tudom oldani, hogy egy igazi flipper épnek ismerje fel, a helyes checksum újragenerálásával. Ebből következően nem fog sírni checksum error miatt a test reportban, és nem hagy a kredit után pontot emiatt. Hacsak nem igazából sérült a fájl valaki gépén, ebben az esetben rendeltetésszerűen ki fogja írni, ha gond van.

És ha már romokról beszélek megemlítem, hogy tudok segíteni Pinball 2000-es gépekben a beépített számítógépet lecserélni egy hagyományos asztali pc-re, ha esetleg javíthatatlanul meghibásodik/hiányzik valaki gépéből. Megvan az .iso fájl, illetve megcsináltam odáig, hogy prímán bootol, hang és kép is működik rajta. Nem tudom milyen viszonyban van a flipper eredeti monitorjával, elvileg működnie kéne azzal is, de hagyományos pc monitorokkal teljesen jó. Pinball 2000-es flipper hiányában tovább nem tudtam tesztelni, de elméletileg ezután már nincs semmi buktató. Tudom, nem egy bonyolult dolog rákeresni a menetére a Google-ben, de hátha valakinek megspórolok egy kis keresgélésre szánt időt.

Lehet, hogy sok veterán flipperesnek ezek nem mondanak semmi újat, nem tudom. Mindenesetre jó ötletnek láttam összeírni.
Remélem, hogy valaki talál valami kedvére valót ezek között.
Naplózva
Liti
Adminisztrátor
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2302



WWW E-mail
« Válasz #1 Dátum: 2017. november 23. - 08:39:44 »

:) :) :) :)

Szuper!
Naplózva
HEAD
Egyesületi Tag
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2739



E-mail
« Válasz #2 Dátum: 2017. november 23. - 12:57:14 »

Gratulálok , komoly munka !
Naplózva


   LET THERE BE PINBALL !
flipperlaci
Ball 3 locked
*
Offline Offline

Hozzászólások: 111



E-mail
« Válasz #3 Dátum: 2017. november 23. - 15:26:26 »

Jó, hogy vannak akik mélyebben megismerik a rendszerek működését, és van kitől tapasztalati tudásból kérdezni.
Köszönjük, hogy megosztottad :)

Saját kérdései, hang epromokat szerinted tudnánk e létrehozni , ha megvannak a nekem tetsző hangok pc-n?
Illetve módosítani, vagy teljesen saját szabályzatot írni egy gépnek?
Naplózva

Üdvözlettel: Laci
janika
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 348



E-mail
« Válasz #4 Dátum: 2017. november 23. - 16:04:00 »

Ez nagyon jó!Gratula!!
Naplózva

"BURN RUBBER NOT YOUR SOUL"
Liti
Adminisztrátor
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2302



WWW E-mail
« Válasz #5 Dátum: 2017. november 23. - 18:26:48 »

Szabályzatot szerintem lehetetlen, még senki nem tudott beleírni a játék menetbe...

Lásd addams no ball save problem.
Naplózva
LuxZ
Insert Coin
*
Offline Offline

Hozzászólások: 17


E-mail
« Válasz #6 Dátum: 2017. november 24. - 02:00:52 »

Saját kérdései, hang epromokat szerinted tudnánk e létrehozni , ha megvannak a nekem tetsző hangok pc-n?
Illetve módosítani, vagy teljesen saját szabályzatot írni egy gépnek?

Tudtommal hang epromokat eddig még senkinek nem sikerült szerkeszteni/létrehozni, szóval az nem valószinű. Mondjuk egy PinSound board itt megfelelne arra amit szeretnél, az sima Windows által kezelhető hangfájlként tárol mindent, akár az eredeti romból kinyert hangokat is, és mind szabadon cserélgethető bármire. Csak hát az nem éppen olcsó. Ahogy most gyorsan rákerestem, 315€+szállítás körül mozog..

A lehetőség az megvan, hogy valaki kisebb módosításokat hozzon a szabályokban, ilyen például az a rom a Draculához, ami fixálja a Mistery award értékét versenyekhez. De ehhez elég pengének kell lenni assemblyben, esélytelennek tartom, hogy én ilyesmit tudnék. Nagyon szeretek eljátszani a gondolattal, hogy bele tudnék piszkálni ezekbe is, talán majd pár év múlva, ha már tanultam assemblyt visszatérek rá.

Vagy a másik megoldás, a FreeWPC lehet, ezzel teljesen újraírhatod a játék szabályait, játékmenetét, kb bármit megfelelő programozási tudás birtokában, jelentősen egyszerűbb is, mint az eredeti szoftvert babrálni, hátulütője viszont, hogy újra fel kell találnod a kereket, mindent alapjától kezdve kell elkészítened. A fejlesztők egy környezetet biztosítanak, ami kb. egy operációs rendszernek felel meg, vezérli a flippert, a többit neked kell létrehozni. Ezért nagy eséllyel soha nem lesz annyira kiforrott, mint az eredeti program. Néhány népszerűbb flipperhez már létezik egész használható változat, pl.: TZ. Előnye, hogy nincs szükség egyedi hardverre, a freewpc romot epromra égetve simán beleteheted egy eredeti gépbe. (Viszont az is előfordulhat, hogy a romot amit letöltöttél valahonnan egy abszolút idióta írta, aki eddig flipperekhez legközelebb pinmame-en keresztül került, és szétéget mindent a flipperedben ahogy bekapcsolod. Tehát ha valaki ilyeneket akar kipróbálni, akkor előtte erősen ajánlott utánaolvasni egy kicsit, és csak akkor elindítani, ha már mások jó véleménnyel voltak az adott romról.)

A harmadik lehetőség, csak hogy akkor már semmit ne hagyjak ki, a P-ROC panel. Ez a cpu panelt helyettesíti egy az egyben, és egy számítógép segítségével vezérelheted a flippert. Azt programozol rá amit szeretnél, akár még az eredeti romot is tudja futtatni egy gép+pinmame segítségével, ha valaki ilyen frankeinstein flippert akarna összerakni. Ennek is az a baja, hogy viszonylag drága, illetve hogy ha nem az eredeti romot futtatnád, akkor mindent alapjaitól kell elkészítened.
« Utoljára szerkesztve: 2017. november 24. - 02:32:42 írta LuxZ » Naplózva
Blitz22
Extra Ball
*
Offline Offline

Hozzászólások: 606



E-mail
« Válasz #7 Dátum: 2017. november 24. - 10:54:21 »

Helló!
Jó, hogy valaki ezzel is elkezdett foglalkozni! :)
Csak így tovább!
Naplózva

"Túl gyorsan jön a golyó, ezen a szar gépen megint ragad a kar..."
Gépeim:Fish Tales, Magic Castle, Strange Science, Black Rose, Shaq Attack, Cosmic Flash és egy fél Laser Cue:)
Flipper doktor
Ball 2 locked
*
Offline Offline

Hozzászólások: 84


E-mail
« Válasz #8 Dátum: 2017. november 24. - 20:40:49 »

Elismerésemet szeretném tolmácsolni a munkádhoz!
Naplózva
Oldalak: [1] Fel Nyomtatás 
Első Magyar Flipperklub Fórum  |  A Flipperekről általában  |  Satöbbi  |  Topic: WPC ROM-ok szerkesztése « előző következő »
Ugrás:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2001-2006, Lewis Media
Magyar fordítás: SMF Magyarország
Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!