Első Magyar Flipperklub Fórum
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
2024. március 28. - 18:59:07

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
Hungarian Pinball Open & Arcadia kiállítás -  2016 November 18-20.

http://www.flipperklub.hu/forum/index.php?topic=18252.0

51496 Hozzászólás 1421 Témában írta 495 Felhasználó
Legújabb tag: netchan
* Főoldal Súgó Bejelentkezés Regisztráció
Első Magyar Flipperklub Fórum  |  Az Első Magyarországi Flipper Klub  |  Fórumtagok bemutatkozása  |  Topic: Zöldfülű « előző következő »
Oldalak: 1 [2] 3 Le Nyomtatás
Szerző Téma: Zöldfülű  (Megtekintve 54406 alkalommal)
Angyalpor
Extra Ball
*
Offline Offline

Hozzászólások: 515


E-mail
« Válasz #35 Dátum: 2014. március 26. - 09:32:29 »

Yep, jó látni, hogy ez a gép menni fog, és nem virágdézsaként végzi. :)
Egyetlen kérdés: Földrajzilag merre vagy? :)
Naplózva
Goodfella
Extra Ball
*
Offline Offline

Hozzászólások: 640



E-mail
« Válasz #36 Dátum: 2014. március 26. - 09:51:14 »

Yep, jó látni, hogy ez a gép menni fog, és nem virágdézsaként végzi. :)
Egyetlen kérdés: Földrajzilag merre vagy? :)
Biztos vok benn, h Tatabánya környéki.
Naplózva

29 / 3 / 3 / 1 (-55)
Tophat
Ball 3 locked
*
Offline Offline

Hozzászólások: 167


E-mail
« Válasz #37 Dátum: 2014. március 26. - 10:47:38 »

Write only kollégák a topicindító első bekezdésének a végén keresgéljenek.
Naplózva
Kutato72
Insert Coin
*
Offline Offline

Hozzászólások: 15



WWW E-mail
« Válasz #38 Dátum: 2014. március 26. - 13:30:01 »

Tatai vagyok, és van egy zárt kisteherautóm direkt flipperek szállítására! :-D Na jó, ez azért túlzás, de tényleg belefér vagy 4 db flipper/fuvar. :-)
Naplózva
timtomi
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 387


WWW E-mail
« Válasz #39 Dátum: 2014. március 26. - 14:10:56 »

Tatai vagyok, és van egy zárt kisteherautóm direkt flipperek szállítására! :-D Na jó, ez azért túlzás, de tényleg belefér vagy 4 db flipper/fuvar. :-)

Tehát ha jól veszem ki szavaidból akkor elszállítod, megcsinálod, visszahozod? :)
Naplózva
Kutato72
Insert Coin
*
Offline Offline

Hozzászólások: 15



WWW E-mail
« Válasz #40 Dátum: 2014. március 26. - 17:48:52 »

timtomi: "Tehát ha jól veszem ki szavaidból akkor elszállítod, megcsinálod, visszahozod?" Igen, van az a pénz, amiért ezt nagyon szívesen megteszem! :-)
Naplózva
hokuszpk
Adminisztrátor
Super jackpot
*
Offline Offline

Hozzászólások: 1537


the big hóhányó


E-mail
« Válasz #41 Dátum: 2014. március 26. - 18:04:07 »

KLM majd segit tesztelni :D)
Naplózva

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
KLM
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 360



E-mail
« Válasz #42 Dátum: 2014. március 26. - 18:21:54 »

Még egy Tatai flipperes!!!Nagyon helyes  ;D
Naplózva

KLM
Kutato72
Insert Coin
*
Offline Offline

Hozzászólások: 15



WWW E-mail
« Válasz #43 Dátum: 2014. március 27. - 01:48:09 »

Ömlengek egy kicsit magamban, hátha valakit érdekel alapon. Gondolom nem túl sok szakmai elemzés fordul meg errefelé. Szóval hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan kijelentés, hogy a Gottlieb szénája nem áll túl jól, mert talán nem jó az elektronikája. Gyorsan megjegyzem, hogy zöldfülűként csak ezt az egyet ismerem, meg vagy ezernyi más korabeli és későbbi elektronikát, amit életemben már szétkaptam vagy megjavítottam... Szóval még az is lehet, hogy a többi flipperelektronika ezerszer okosabb, mint ez. De ez sem buta! Sőt...

A régi, 1980 előtti System 1-es vezérlésű gépek után jött a System 80, 80A és 80B, amiket aztán a System 3 követett 1990 után. A System 80-as szériájú vezérléssel kb. 50 féle gépet gyártott gyártott a Gottlieb kb. 10 éven át, darabját kb. 3000-es példányszámban, így több, mint 50.000 gép készült ezzel a vezérléssel. (Forrás: http://www.pinwiki.com/wiki/index.php?title=Gottlieb_System_80) Számomra ezek után meglepő, hogy itthon "ritkának" számít.

Szakmai szemmel nézve "tankönyvi" tervezése van a gépnek: egy 6502 (A Commodore gépekben használt, és annó nagyon jó processzornak számító) CPU-ra épül, 2 db 4 KByte-os maszkprogramozott ROM-mal, és egy vagy két játék EPROM-mal, melyek mérete 2, max. 8 kByte lehetett. A perifériákkal a kapcsolatot 3 db 6532-es periféria vezérlő tartja, melyeket normál TTL IC-kből kialakított védőhálózat vesz körül, így még elkötés esetén sem károsodhatna a központi egység, max. valamelyik olcsó alkatrész ég le. Tartalmaz továbbá 1 Kbit (128 byte) nem felejtő, elemmel védett RAM-ot, 32 beállító kapcsolót, és egy 8*8-as érzékelő mátrixot, amivel max. 64 bemeneti érzékelőt tud lekezelni. A kimeneti oldalon - egy külön végfok panellel - max. 52 lámpát és relét/szolenoidot tud meghajtani. A kimenetek rém egyszerű kialakításúak, nagyobb áramoknál darlington tranyókkal.

A három processzorpanel között a legnagyobb különbség a kijelző-meghajtásban van: a 80-as vezérlő csak 6 számjegyes kijelzőket tudott meghajtani, a 80A-s már 7 számjegyeseket is, míg a 80B már betűket is ki tudott írni. A 80A szériában egészen pontosan 3 db nyolc(!)szegmenses szegmens dekóder van, és 16 kimenetű digit multiplexer, így összesen 48 számjegyet/jelet tudott meghajtani a különféle kijelzőkön. A 80B-t nem néztem pontosan, gondolom csak a jelek számát növelték meg picit. A másik nagy különbség a 80 és 80A között, hogy a 80A már tartalmaz egy naplózást, hogy hányszor használták a gépet, mennyi időt játszottak vele, stb., ill tartalmaz egy tökéletes öntesztet, amivel a beállító kapcsolóktól kezdve a 64-es bemeneti mátrixon át a LED- és szolenoid meghajtásig minden letesztelhető, az eredményeket pedig a kijelzőre is kiírja. Ezzel gyakorlatilag maga a vezérlő szakmai szempontból egy hibátlan tervezésnek és konstrukciónak tekinthető (a kor színvonalán persze).

Annak ellenére, hogy az egyes gépek esetenként más-más hangpanelt tartalmaztak (volt sima hang és hang+beszéd panel is), ill. voltak kisebb változások a tápellátásban, igazából még akár egymásba is át lehetne alakítani az egyes vezérléseket, annyira kicsi köztük a különbség. Sőt, érdekességképpen megjegyezném, hogy sejtésem szerint a játék EPROM nem is kódot, hanem valamiféle egyedi makrónyelvet tartalmazhatott, és a gép teljes intelligenciája (a bemenetek szkennelése, a kimenetek meghajtása, öntesztje, stb.), mind a két maszkprogramozott ROM-ban van. A Gottlieb így tudott futószalagon ennyi féle gépet legyártani azonos vezérléssel. Így tulajdonképpen nem lenne nagy feladat ezt a makrónyelvet visszafejteni, és onnantól fogva bárki építhetne magának saját flippert max. 64 bemeneti és 52 kimeneti ponttal. Nem hiszem, hogy erre találna egyszerűbben átalakítható univerzális vezérlőt, mint a Gottlieb System 80-as rendszere.

Ahogy a neten található írások is egybehangzóan állítják, a Gottlieb halála a rosszul megválasztott, olcsó panel-élcsatlakozós rendszer volt, IDC bekötéssel. Ez utóbbi kifejezés a szigetelés-letoló csatlakozó angol rövidítése, azaz egyszerűen fogalmazva egy V alakú kés belevágott a vezeték oldalába, és átvágta a szigetelést. Mivel azonban a vezetékeket nem rögzítette semmi egymáshoz, a csatlakozás meg egy apró kis felületen történt, a rezgés, a hőtágulás és az oxidáció bevégezte a gépcsalád sorsát - holott a javítás rendkívül egyszerű: a csatlakozó műanyag házából az IDC betételemeket könnyen ki lehet szedni, és ún. sajtolt, vagy szaknyelven krimpelt betétre ki lehet cserélni. Onnantól fogva a vezetékek nem kis felületen csatlakoznak, hanem megfelelő sajtoló kéziszerszám esetén szó szerint megfolyik a réz, és olyan tömör lesz a csatlakozás, hogy oda sem por, sem nedvesség többé be nem tud hatolni. Az átalakítás ráadásul filléres költségű, max. kicsit munkaigényes. A másik problémája a földelések elégtelen volta, amit szintén pár plusz vezetékkel orvosolni lehet. A harmadik típushiba inkább a korra jellemző, amikor ezek a gépek készültek, ezek pedig az elektrolit kondenzátorok kiszáradása. Ezekben kb. egy elektrolit az egyik vezeték, amely a melegedéstől elpárologva, besűrűsödve az áram útjában járulékos ellenállást képez, ami a kondenzátor egyszerű kimérésével nem vehető észre, de az üzemszerű működésben mégis gondokat okoz, így gondolkodás nélkül cserélni kell őket. Ezen fő típushibák javítása után a gépnek - szigorúan szakmai szemmel nézve - semmi oka sincs arra, hogy ne működjön akár egy örökkévalóságig tovább. (Számomra pl. döbbenetes, hogy az összes relének és szolenoidnak szerepel a pontos menetszáma, vezetékvastagsága és tekercsellenállása is a kézikönyvében, így bármelyik leégése után könnyűszerrel reprodukálható. A vezetékek színezése pedig még 30+ év elteltével is jól látható, a dokumentáció meg több, mint egyértelmű ezen a téren. Eddig egy álom a gép...)

Hogy ez tényleg így van-e (mármint hogy örök életű lesz-e utána), rövidesen kiderül. A csatlakozókhoz már megtaláltam a megfelelő betételemet, sajtolás után egy hajszálnyit összébb kell nyomni laposfogóval, és akkor úgy cuppan be az eredeti műanyag csatlakozó házba, mintha gyárilag ide lett volna tervezve. Összenyomás nélkül is belemegy, csak akkor kicsit feszegetni kell. De a max. 0,1 mm-es eltérést okozhatta az is, hogy ~30 év alatt kicsit összébb ment a műanyag csatlakozó háza az öregedéstől.

Aki ezt idáig elolvasta, az a jobb tenyerével végezzen a bal vállán rövid ideig tartó periodikus rezgőmozgást, és közben félhangosan mormolja el, hogy "Gratulálok magamnak!" :)
Naplózva
nylonmajom
Ball 3 locked
*
Offline Offline

Hozzászólások: 158


E-mail
« Válasz #44 Dátum: 2014. március 27. - 04:57:43 »

 :tenoutoften:Mennyiért vállalsz ilyen életmentő műtétet?
Naplózva

Tegnap szép volt,ma csak ringyó....
Ramp
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2137



E-mail
« Válasz #45 Dátum: 2014. március 27. - 05:07:27 »

 :mrgreen: iszok valamit.
Naplózva

Pinball is Dead
hokuszpk
Adminisztrátor
Super jackpot
*
Offline Offline

Hozzászólások: 1537


the big hóhányó


E-mail
« Válasz #46 Dátum: 2014. március 27. - 06:36:27 »

:mrgreen: iszok valamit.

hé !
ez az én szövegem !
Naplózva

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
Goodfella
Extra Ball
*
Offline Offline

Hozzászólások: 640



E-mail
« Válasz #47 Dátum: 2014. március 27. - 06:49:49 »

Ömlengek egy kicsit magamban, hátha valakit érdekel alapon. Gondolom nem túl sok szakmai elemzés fordul meg errefelé. Szóval hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan kijelentés, hogy a Gottlieb szénája nem áll túl jól, mert talán nem jó az elektronikája. Gyorsan megjegyzem, hogy zöldfülűként csak ezt az egyet ismerem, meg vagy ezernyi más korabeli és későbbi elektronikát, amit életemben már szétkaptam vagy megjavítottam... Szóval még az is lehet, hogy a többi flipperelektronika ezerszer okosabb, mint ez. De ez sem buta! Sőt...

A régi, 1980 előtti System 1-es vezérlésű gépek után jött a System 80, 80A és 80B, amiket aztán a System 3 követett 1990 után. A System 80-as szériájú vezérléssel kb. 50 féle gépet gyártott gyártott a Gottlieb kb. 10 éven át, darabját kb. 3000-es példányszámban, így több, mint 50.000 gép készült ezzel a vezérléssel. (Forrás: http://www.pinwiki.com/wiki/index.php?title=Gottlieb_System_80) Számomra ezek után meglepő, hogy itthon "ritkának" számít.

Szakmai szemmel nézve "tankönyvi" tervezése van a gépnek: egy 6502 (A Commodore gépekben használt, és annó nagyon jó processzornak számító) CPU-ra épül, 2 db 4 KByte-os maszkprogramozott ROM-mal, és egy vagy két játék EPROM-mal, melyek mérete 2, max. 8 kByte lehetett. A perifériákkal a kapcsolatot 3 db 6532-es periféria vezérlő tartja, melyeket normál TTL IC-kből kialakított védőhálózat vesz körül, így még elkötés esetén sem károsodhatna a központi egység, max. valamelyik olcsó alkatrész ég le. Tartalmaz továbbá 1 Kbit (128 byte) nem felejtő, elemmel védett RAM-ot, 32 beállító kapcsolót, és egy 8*8-as érzékelő mátrixot, amivel max. 64 bemeneti érzékelőt tud lekezelni. A kimeneti oldalon - egy külön végfok panellel - max. 52 lámpát és relét/szolenoidot tud meghajtani. A kimenetek rém egyszerű kialakításúak, nagyobb áramoknál darlington tranyókkal.

A három processzorpanel között a legnagyobb különbség a kijelző-meghajtásban van: a 80-as vezérlő csak 6 számjegyes kijelzőket tudott meghajtani, a 80A-s már 7 számjegyeseket is, míg a 80B már betűket is ki tudott írni. A 80A szériában egészen pontosan 3 db nyolc(!)szegmenses szegmens dekóder van, és 16 kimenetű digit multiplexer, így összesen 48 számjegyet/jelet tudott meghajtani a különféle kijelzőkön. A 80B-t nem néztem pontosan, gondolom csak a jelek számát növelték meg picit. A másik nagy különbség a 80 és 80A között, hogy a 80A már tartalmaz egy naplózást, hogy hányszor használták a gépet, mennyi időt játszottak vele, stb., ill tartalmaz egy tökéletes öntesztet, amivel a beállító kapcsolóktól kezdve a 64-es bemeneti mátrixon át a LED- és szolenoid meghajtásig minden letesztelhető, az eredményeket pedig a kijelzőre is kiírja. Ezzel gyakorlatilag maga a vezérlő szakmai szempontból egy hibátlan tervezésnek és konstrukciónak tekinthető (a kor színvonalán persze).

Annak ellenére, hogy az egyes gépek esetenként más-más hangpanelt tartalmaztak (volt sima hang és hang+beszéd panel is), ill. voltak kisebb változások a tápellátásban, igazából még akár egymásba is át lehetne alakítani az egyes vezérléseket, annyira kicsi köztük a különbség. Sőt, érdekességképpen megjegyezném, hogy sejtésem szerint a játék EPROM nem is kódot, hanem valamiféle egyedi makrónyelvet tartalmazhatott, és a gép teljes intelligenciája (a bemenetek szkennelése, a kimenetek meghajtása, öntesztje, stb.), mind a két maszkprogramozott ROM-ban van. A Gottlieb így tudott futószalagon ennyi féle gépet legyártani azonos vezérléssel. Így tulajdonképpen nem lenne nagy feladat ezt a makrónyelvet visszafejteni, és onnantól fogva bárki építhetne magának saját flippert max. 64 bemeneti és 52 kimeneti ponttal. Nem hiszem, hogy erre találna egyszerűbben átalakítható univerzális vezérlőt, mint a Gottlieb System 80-as rendszere.

Ahogy a neten található írások is egybehangzóan állítják, a Gottlieb halála a rosszul megválasztott, olcsó panel-élcsatlakozós rendszer volt, IDC bekötéssel. Ez utóbbi kifejezés a szigetelés-letoló csatlakozó angol rövidítése, azaz egyszerűen fogalmazva egy V alakú kés belevágott a vezeték oldalába, és átvágta a szigetelést. Mivel azonban a vezetékeket nem rögzítette semmi egymáshoz, a csatlakozás meg egy apró kis felületen történt, a rezgés, a hőtágulás és az oxidáció bevégezte a gépcsalád sorsát - holott a javítás rendkívül egyszerű: a csatlakozó műanyag házából az IDC betételemeket könnyen ki lehet szedni, és ún. sajtolt, vagy szaknyelven krimpelt betétre ki lehet cserélni. Onnantól fogva a vezetékek nem kis felületen csatlakoznak, hanem megfelelő sajtoló kéziszerszám esetén szó szerint megfolyik a réz, és olyan tömör lesz a csatlakozás, hogy oda sem por, sem nedvesség többé be nem tud hatolni. Az átalakítás ráadásul filléres költségű, max. kicsit munkaigényes. A másik problémája a földelések elégtelen volta, amit szintén pár plusz vezetékkel orvosolni lehet. A harmadik típushiba inkább a korra jellemző, amikor ezek a gépek készültek, ezek pedig az elektrolit kondenzátorok kiszáradása. Ezekben kb. egy elektrolit az egyik vezeték, amely a melegedéstől elpárologva, besűrűsödve az áram útjában járulékos ellenállást képez, ami a kondenzátor egyszerű kimérésével nem vehető észre, de az üzemszerű működésben mégis gondokat okoz, így gondolkodás nélkül cserélni kell őket. Ezen fő típushibák javítása után a gépnek - szigorúan szakmai szemmel nézve - semmi oka sincs arra, hogy ne működjön akár egy örökkévalóságig tovább. (Számomra pl. döbbenetes, hogy az összes relének és szolenoidnak szerepel a pontos menetszáma, vezetékvastagsága és tekercsellenállása is a kézikönyvében, így bármelyik leégése után könnyűszerrel reprodukálható. A vezetékek színezése pedig még 30+ év elteltével is jól látható, a dokumentáció meg több, mint egyértelmű ezen a téren. Eddig egy álom a gép...)

Hogy ez tényleg így van-e (mármint hogy örök életű lesz-e utána), rövidesen kiderül. A csatlakozókhoz már megtaláltam a megfelelő betételemet, sajtolás után egy hajszálnyit összébb kell nyomni laposfogóval, és akkor úgy cuppan be az eredeti műanyag csatlakozó házba, mintha gyárilag ide lett volna tervezve. Összenyomás nélkül is belemegy, csak akkor kicsit feszegetni kell. De a max. 0,1 mm-es eltérést okozhatta az is, hogy ~30 év alatt kicsit összébb ment a műanyag csatlakozó háza az öregedéstől.

Aki ezt idáig elolvasta, az a jobb tenyerével végezzen a bal vállán rövid ideig tartó periodikus rezgőmozgást, és közben félhangosan mormolja el, hogy "Gratulálok magamnak!" :)

Erre rápróbáltam google fordítóval. Annak segítségével az utolsó mondatot megértettem.
Egy kérdés: fluxuskondenzátort tudsz építeni?
Naplózva

29 / 3 / 3 / 1 (-55)
timtomi
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 387


WWW E-mail
« Válasz #48 Dátum: 2014. március 27. - 07:49:42 »

A vállon való kézremegtetés még megy, de a motyogás már nem...

Nagyon szépen leírtad!  :tenoutoften:

Annyi kuncsaftod lesz ezután, hogy nem nagyon lesz időd fórumozni!  :futyul :futyul
Naplózva
HEAD
Egyesületi Tag
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2739



E-mail
« Válasz #49 Dátum: 2014. március 27. - 08:29:42 »

... "Gratulálok magamnak!" :)



Én pedig GRATULÁLOK Neked !   :taps:
Naplózva


   LET THERE BE PINBALL !
Szamó
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 232


E-mail
« Válasz #50 Dátum: 2014. március 27. - 09:00:35 »

Gratulálunk neked, maradj lelkes mert "szerelgetni szeretünk " de az elektronika javításhoz általában full hülyék vagyunk.  :idiot1:
Naplózva
SuMickey
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 201



WWW E-mail
« Válasz #51 Dátum: 2014. március 27. - 10:48:21 »

Ez szép volt! Én élveztem!  :taps:

... amennyiben időd engedi és elmélyedsz egyszer egy modernebb ( Williams/Bally WPC ) elektronikában, akkor szívesen olvasnék hozzáértő
gondolatokat egy ilyen témában. Azt gondolom, hogy itthon ezek a gépek (voltak) a legnépszerűbbek - persze a ZZZ és a DE/Sega gépek is
szép számmal jelen vannak fórumozóink gyűjteményében - ezért szerintem sokan vagyunk, akik szívesen vennék, ha beleásnád magad a
témába.

Úgy gondolom a köztünk is jelen lévő, elektronikában (is) jártas mesterek nem sértődnének meg, ha a paneljavítás szakértelem- és időigényes
munkájába besegítenél.

Javaslom, egy ilyen masina beszerzését is. Az első gép vásárlásánál kevesen állunk meg ... szóval üdv a lejtőn!  ;D
 
Naplózva

SuMickey Alvilága: Judge Dredd - F1 Grand Prix - Terminator 2 - Star Wars (DE) - Indiana Jones (W) - Creature from the Black Lagoon

http://www.pinballowners.com/sumickey
Ramp
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2137



E-mail
« Válasz #52 Dátum: 2014. március 27. - 15:40:30 »

Ha ennyire profi lennék építenék egy időgépet,visszautaznék az időben és nem venném meg a flippert.
Naplózva

Pinball is Dead
fodcsab
Ball 1 locked
*
Offline Offline

Hozzászólások: 36


E-mail
« Válasz #53 Dátum: 2014. március 27. - 16:41:33 »

Sziasztok, ha valakinek elektronikai gondja lenne a gépével ,akkor szívesen segítek neki Győr és Sopron között vagyok.
üdv. :Csabi
Naplózva
izs-49
Globális moderátor
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2111



WWW E-mail
« Válasz #54 Dátum: 2014. március 27. - 20:52:29 »

Szép Történet....végre vki ért az elektronikához is is itt a fórumon, egyetemi szinten. :tenoutoften:
Naplózva

IZSten veletek. 
'63 SQUARE HEAD '77 LOST WORLD '78 KISS '91 T2 '92 BLACK ROSE '92 ADDAMS GOLD '92 CREATURE '92 FISH TALES '92 Dr.WHO '92 SW '93 INDY '94 GnR '95 TOM '95 CONGO '95 AFM '96 SAFE CRACKER '96 SCARED STIFF '97 MEDIEVAL MADNESS '97 CIRQUS VOLTAIRE '98 MONSTER BASH '08 SHREK
feherzs
Extra Ball
*
Offline Offline

Hozzászólások: 510



E-mail
« Válasz #55 Dátum: 2014. március 27. - 21:53:55 »

Ez igen! Került közénk végre egy "nyákagyú"!  :mrgreen: Persze jó értelemben véve!!! :jolvanjol:
Naplózva

"De mindig azt mondtam, hogy a flipper vissza fog térni."
/Steve Kordek/
Kutato72
Insert Coin
*
Offline Offline

Hozzászólások: 15



WWW E-mail
« Válasz #56 Dátum: 2014. március 27. - 23:03:40 »

Köszönöm a pozitív visszajelzéseket mindenkinek! Nem akarom napi gyakorisággal zaklatni e díszes úri társaságot, de még egy kérdést engedjetek meg: a jelenleg eléggé rozsdafoltos lábainak újrakrómozására 3 helyről kértem árat, de 40 eFt alatt nem vállalják. Mit kéne kezdenem a lábaival? Festéket neki? Köszi!
Naplózva
laszloBp16
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 200



E-mail
« Válasz #57 Dátum: 2014. március 27. - 23:45:47 »

A pénztárca takarékos a festés
szép a szintereztetés
-új láb vásárlás cirka 90 eu.+ posta (ha nincs szerencséd a járulékok)
Naplózva
Liti
Adminisztrátor
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2302



WWW E-mail
« Válasz #58 Dátum: 2014. március 28. - 08:21:30 »

A pénztárca takarékos a festés
szép a szintereztetés
-új láb vásárlás cirka 90 eu.+ posta (ha nincs szerencséd a járulékok)

Te nagyon rossz helyeken vásárolhatsz. A bestofon is csak 69 EUR

http://www.bestofpinball.de/catalog/product_info.php/products_id/1548
Naplózva
Tophat
Ball 3 locked
*
Offline Offline

Hozzászólások: 167


E-mail
« Válasz #59 Dátum: 2014. március 28. - 09:36:43 »

Gottlieb-hez talán autentikusabb ez:

http://www.bestofpinball.de/catalog/product_info.php/products_id/11006

+ szintező csavarok, ha kellenek:

http://www.bestofpinball.de/catalog/product_info.php/products_id/1359

és lábcsavarok:

http://www.bestofpinball.de/catalog/product_info.php/products_id/156

bár ez az összeállítás így egy kicsit drágább, de van raktáron.
Naplózva
Kutato72
Insert Coin
*
Offline Offline

Hozzászólások: 15



WWW E-mail
« Válasz #60 Dátum: 2014. március 28. - 09:56:12 »

Köszönöm a tippeket, Tophat linkje lett a nyerő: a jelenlegi lábak és csavarok rozsdásak, a láb görbe, és hiába próbáltam kiegyengetni, de azért így mégsem az igazi. Kell valakinek a régi láb? Lefestve használható.
Naplózva
laszloBp16
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 200



E-mail
« Válasz #61 Dátum: 2014. március 28. - 13:35:16 »

Te nagyon rossz helyeken vásárolhatsz.


Akkor lehet- szintereztetni is drága helyre járok !
Ebben is szívesen fogadok tippeket (akár nyilvánosat akár Pü-t)
Előre is köszönöm !
Naplózva
janikajanika
Extra Ball
*
Offline Offline

Hozzászólások: 617



E-mail
« Válasz #62 Dátum: 2014. március 28. - 20:23:58 »

Gratulálunk neked, maradj lelkes mert "szerelgetni szeretünk " de az elektronika javításhoz általában full hülyék vagyunk.  :idiot1:

Már aki  ;D
Naplózva

Akad 1-2 gép ha nagyon körülnézek .
Kutato72
Insert Coin
*
Offline Offline

Hozzászólások: 15



WWW E-mail
« Válasz #63 Dátum: 2014. március 31. - 01:11:46 »

Megint én és megint Gottlieb, már ha érdekel valakit. Nos, nekiestem a gépnek, mint Tóth az anyjának, és még mindig tetszik...

Az IDC csatlakozó-betétek kiszedése és krimpelt betétekre történő cseréje nem is olyan vészes; a végére úgy haladtam vele, mint a gép, csak éppen kevés volt a 100 db betét, amit rendeltem: a duplája-triplája is simán elmenne a gépbe. Azonban a kijelző részen a kijelzők sorba vannak kötve, azaz egy-egy betétbe két vezetéket kellene bekötni. Hááát... Az nem lesz túl kellemes, így egyelőre kihagyom. Mindenesetre a betétek egy részéből simán kiesett a vezeték; néhány meg úgy átvágta a vezetéket, hogy egy elemi szál biztosította az elektromos kontaktust. Összességében az már tuti, hogy ezt meg _KELL_ csinálni a Gottlieb gépeken. Kegyetlenül elb*szták a gépet ezzel a gyors szerelési móddal.

A LED-es átalakítás is könnyebben megy, mint gondoltam: a 12 mm-es eredeti furatokba pont belemegy hátulról (!) a 8 mm-es LED foglalat, abba a szemből (azaz hátulról) egy 8 mm-es LED, amit az eredeti csavarja rögzít a helyén az egyik lábával. (Azaz tökéletesen fordítva használom a LED foglalatot, mint ahogy össze kellene rakni; viszont így a LED hátrébb kerül és messzebbről világít, így nagyobb a fénykúpja). Kapott egy 5V-os segédtápot a kütyü, 6A talán elég is lesz: 2A az összes elektronika, 2A a fix LED világítás, 2A a villogó LED világítás. Kapásból -200W energiafelvétel! Ráadásul nem  vörösesen pislákol, hanem hófehéren virít. Holnap megcsinálom a villogó köröket is, abba ha jól látom, az M20-as tömszelence kívánkozna bele: a menetes rész beragasztva, a kábel kivezető helyére meg megy a 10 mm-es LED. Rögtön nem pontszerű a megvilágítás (ami a LED-ek rákfenéje), hanem majdnem a teljes kört kivilágítja. PG11-es tömszelencével kipróbáltam, jól néz ki, csak az kicsit kisebb és ezért lötyög; M20-ast meg nem tartanak mindenhol, nekem sincs belőle itthon. Amúgy ha nem röstellném kicsit megfaragni a tömszelencét, tökéletes is lehetne; most egy mm-es árnyék van a szélén. Már csak a nyilak kivilágításán agyalok, hogy az is szépen és egyenletesen legyen megvilágítva. Amúgy a megvilágításnál is vagy egy tucat helyen rossz volt a forrasztás, és az izzó vagy érintkezett, vagy nem. Tényleg elég sok munkája lehetett ezeken a szerelőknek.

Sajnos a fadobozának a "restaurálása" kicsit megszívatott, nem sikerült szépre a festés, így inkább holnap visszakaparom, és elviszem szakemberhez. Mindenhez én sem érthetek... Emiatt az összerakás is csúszik sajna, pedig már marha kíváncsi vagyok, elindul-e ez a dög. Közben oda-vissza már vagy tízszer elolvastam a doksikat, így System 80-ból bármikor feleltethettek! :) Már az egyes hardver verziókat is összeszedtem fejben.
Naplózva
laszloBp16
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 200



E-mail
« Válasz #64 Dátum: 2014. március 31. - 02:21:09 »

Nagyon Jó ! A teljességhez már csak pár fotó hiányzik !
Naplózva
HEAD
Egyesületi Tag
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2739



E-mail
« Válasz #65 Dátum: 2014. március 31. - 07:07:11 »

Nagyon átjön a lelkesedésed !   :taps:  :jolvanjol:
Naplózva


   LET THERE BE PINBALL !
timtomi
Extra Ball is lit
*
Offline Offline

Hozzászólások: 387


WWW E-mail
« Válasz #66 Dátum: 2014. március 31. - 07:48:00 »

Irigyellek, hogy ennyi időd van..
Naplózva
Ramp
Special
*
Offline Offline

Hozzászólások: 2137



E-mail
« Válasz #67 Dátum: 2014. június 19. - 10:49:38 »

Hogy áll a buta amerikaiak által kezdetleges módon összerakott Devil's Dare flipper átalakítása hipernmodern csúcstechnikás szerkezetté?.....LoL
Naplózva

Pinball is Dead
Lang
Super jackpot
*
Offline Offline

Hozzászólások: 1746



E-mail
« Válasz #68 Dátum: 2014. június 19. - 11:17:35 »

Szerintem a másik fórumon keresd az embert......  ;)
Naplózva

  Nem tündérke,a kívánság az kívánság!Úgyhogy térdelj le szépen!!!!
Goodfella
Extra Ball
*
Offline Offline

Hozzászólások: 640



E-mail
« Válasz #69 Dátum: 2014. szeptember 14. - 15:31:49 »

Zöldfülű, idegállapotba' vagy?
Nagyon eltűnt a fiú, pedig példaértékű vt a lelkesedése.
Naplózva

29 / 3 / 3 / 1 (-55)
Oldalak: 1 [2] 3 Fel Nyomtatás 
Első Magyar Flipperklub Fórum  |  Az Első Magyarországi Flipper Klub  |  Fórumtagok bemutatkozása  |  Topic: Zöldfülű « előző következő »
Ugrás:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2001-2006, Lewis Media
Magyar fordítás: SMF Magyarország
Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!